Gyógyvíz

“A Zsóry gyógyvíz kémiai hatását a jelentős kalcium, magnézium, klorid, hidrogénkarbonát és szulfidion tartalma határozza meg. Az összes oldott ásványi anyag tartalma 2,5-2,85 g/l, mely magasan meghaladja az ásványvízzé nyilvánítás 1 g/literenkénti értékét. Az átlag 11,2 mg/l szulfidion tartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között. A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek, beleértve a koszorús erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát, ezáltal csökken azok koleszterintartalma és így az érelmeszesedés veszélye is. A kénes fürdő gátlólag hat az epidermis Langerhans-sejtjeire, ezáltal gyulladáscsökkentő hatású. Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét a kötőszövet savanyú glukózminoglikáz enzimjén keresztül. Arthrosisban csökken a porc kéntartalma. A kén beépül az ízületi porcba, részt vesz a chondroitin szulfát képzésben, ezáltal a degeneratív ízületi betegségeket javítja. A szulfidion keratolítikus hatása révén szerepet játszik a psoriasisos bőrbetegségek gyógyításában is. A Zsóry víz kálcium, magnézium és hidrokarbonát tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású, de szerepet tulajdonítanak az osteoporosis kezelésében is. Magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenállóképességét, élénkítő és általános erősítő hatása van.

    A rengeteg áldásos hatás következtében a mezőkövesdi gyógyvíz sikerrel alkalmazható fürdőkúra formájában számos betegségben, de legfőképpen kiemelném a betegségeket, melyek kezelésében és rehabilitációjában kórházunkban alkalmazzuk:

  • degeneratív és gyulladásos ízületi és gerincbetegségek krónikus stádiumában,
  • krónikus radiculopathiákban, lumboischialgiákban,
  • dhr. izomfájdalommal járó izombetegségek: pl. lágyrész, reumatizmus, fibrositis syndroma, polymyalgia reumatica, gyulladásos ízületi betegségek izomelváltozásai (pl. RA, SLE stb.),
  • ortopéd műtétek előtti és utáni állapotokban, pl. csípő- és térdízületi TEP-műtétek, discus hernia, spondylolisthesis lysis műtétek után. A preoperatív alkalmazott balneoterápia szerepet játszik az ízületi mozgáspályák lehetőség szerinti növelésében, a kötőszöveti és izomeredeti kontraktúrák nyújtásában, az izomspazmusok csökkentésében és ezáltal a fájdalomcsillapításban: Postoperatív az ízületi mozgáspályák fokozatos növelésében, izomerősítésben, izomspazmusok és kontrakturák megelőzésében, valamint a végtagok keringésének javításában van szerepe,posttraumás állapotokban a balneoterápiának jelentősége van a lokális duzzanatok mérséklésében, a kontrakturák megelőzésében és kezelésében, a sérült végtagok izomerejének és mozgáspályájának javításában, a légzés, keringés javításával a thromboemboliás szövődmények megelőzésében, valamint az épen maradt végtagok és testrészek izomerejének, teherviselő képességének növelésében.”

(Idézet: Dr. Győrbíró Ildikó reumatológus szakorvostól)

Vízösszetétel:

Kationok

mg/l

Kálium K+  41,00
Nátrium Na+  213,00
Kalcium Ca2+   348,00
Magnézium Mg2+   52,00
Mangán Mn2+  0,17
Lítium Li+  1,39
Vas Fe2+  0,21
Ammónium NH4+   4,8
Kationok összege   660,57
Anionok  mg/l
Nitrát NO3-  <1
Nitrit NO2-  0,03
Klorid Cl-  219,00
Bromid Br-   2,2
Jodid J-  0,12
Flourid F-  3,4
Szulfát SO42-  24,00
Hydrogénkarbonát HCO3-  1671,00
Szulfid S2-  11,20
Foszfát PO43-  1,01
Anionok összege:  1931,96
Metabórsav HBO2  78,0
H2SiO3  36,00
Összesen:   2680

 (Vizsgálat ideje 2001.06.19.)

«Vissza

Copyright 2011 Hímer Termál Panzió Étterem | All Rights Reserved.
Designed by Diversity | WordPress&Sitebuild: Amistyle Webdesign